Selecteer een pagina

Over Stop de torens

12 mei 2023

Wat is Stop de Torens?

Als burgerinitiatief strijdt Stop de Torens voor het behoud van het authentieke stadslandschap van Knokke-Heist. Stop de Torens is niet tegen stadsontwikkeling, maar wil de toename van hoge torens vermijden die het unieke karakter en de charme verstoren van de mooiste badstad aan de Belgische kust.

Bezorgdheid over nieuwe plannen aan het Wielingenplein

Na de ontwikkeling van eerdere torens in Knokke-Heist, zijn opnieuw heel concrete plannen voor twee extra torens in voorbereiding. Het betreft het project Plaza van POC Real Estate waarbij twee gebouwen van meer dan 10 verdiepingen gepland zijn op de plaats van het vroegere Hotel Plaza Residence aan De Wielingen, net achter de zeedijk en midden in het woonblok. Deze torens zullen aanzienlijk hoger zijn dan de omliggende appartementsgebouwen op de dijk.

Verstoring van het stadslandschap en het zicht

Als het project wordt uitgevoerd, zal dit het landschap en het uitzicht van en naar het strand verstoren. Daarnaast zullen de geplande torens het strand, de dijk en de omliggende gebouwen aan het Wielingenplein volledig in de schaduw werpen. De impact voor de directe omwonenden is onomkeerbaar en zal zonder twijfel dominant zijn voor het zicht in de wijken achter de dijk.

Zorgwekkende trend van torenbouw in Knokke-Heist

Het Plaza-project opent de deur voor meer landinwaartse torenbouw en voor tal van andere projecten die even zorgwekkend zijn voor het uitzicht van Knokke-Heist.

Knokkenaars maken zich zorgen over de VISTA-nota en Hoogbouwnota die in 2012 en 2014 werden goedgekeurd in de gemeenteraad van Knokke-Heist. Deze motiveren onder andere de mogelijke ligging en de hoogte van nieuwe bouwprojecten. Voorbeelden van zulke torens zijn de Heldentoren op het Heldenplein, de One Carlton op het Albertplein, The Tower aan het station van Knokke en het Community House op het Maes en Boereboomplein.

Voor het Plaza-project hanteren het schepencollege en de projectontwikkelaar de VISTA-nota om deze bouw te rechtvaardigen. Waar voordien een beschermd erfgoed en een villa stonden , zullen nu twee hoge torens komen. Vanuit de gemeente klinkt tegelijkertijd dat er geen nieuwe hoge gebouwen meer komen in Knokke-Heist, maar intussen gaat de voorbereiding van het Plaza-project gewoon verder.

Tijd voor actie

Stop de Torens heeft een eigen website (www.stopdetorens.be) om de inwoners van Knokke-Heist te informeren over haar activiteiten en de voortgang van het dossier. Bezoekers van de site kunnen zich registreren om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, en in een later stadium kunnen ze via de website hun bezwaar uiten tegen verdere torenbouw in Knokke-Heist. Alle informatie wordt ook gedeeld op de Facebookpagina Stop de Torens.

Houd mij op de hoogte van STOP DE TORENS