Selecteer een pagina

Eerste belangrijke mijlpaal voor Stop de Torens

5 jul 2023

Het burgerinitiatief Stop de Torens is verheugd met de positieve ontwikkelingen in Knokke-Heist. Onze inspanningen om de authenticiteit en charme van onze gemeente te behouden werpen hun vruchten af. Recent annuleerde de gemeenteraad de Hoogbouw- en Vistanota, waardoor verdere hoogbouw in Knokke-Heist van de baan is.

Dit zijn de positieve signalen die we opmerkten:

Op 29 juni 2023 zijn zowel de Hoogbouwnota als de Vistanota door de gemeenteraad afgevoerd. Hiermee komt een einde aan de overmatige torenbouw die op geen enkele manier gesteund wordt door de bevolking. Denk maar aan de gecontesteerde projecten zoals de Heldentoren, One Carlton, Lake District en Hoost.

Stop de Torens is opgetogen over de snelle reactie van de gemeenteraad, mede dankzij de inzet van zowel jonge als ervaren schepenen.

Stop de Torens gaat ervan uit dat het omstreden POC-project van de baan is. Hoewel het uitgebreid werd voorgesteld, is het project nooit ingediend. De twee buitensporig hoge torens tussen het Wielingenplein en het Wielingenstraatje zullen er niet komen, aangezien de gemeenteraad de vista- en hoogbouwnota heeft afgevoerd.

Toekomstige projectvoorstellen zullen we nauwlettend volgen, zodat ze de geldende hoogtes van de buurt respecteren (maximaal zes bouwlagen aan de westkant en vier bouwlagen aan de oostkant).

De gemeenteraad begint rekening te houden met de reacties en noden van de inwoners van Knokke-Heist. Laten we hopen dat dit in de toekomst zo blijft. We moeten geen projecten meer accepteren die de buurtbewoners benadelen ten gunste van bouwpromotoren. De eigenheid van elke buurt moet worden gerespecteerd en mag niet fundamenteel worden veranderd.

We stellen vast dat sommige bouwpromotoren onze signalen begrijpen, en afzien van projecten zonder draagvlak. Burgerinitiatieven zoals S.O.S. Heist-aan-Zee en STOP CASINO verdienen lof voor hun fantastische werk. We waarderen hun inzet enorm!

Nieuwe ontwikkelingen moeten mogelijk zijn, zoals Duinenwater. Maar we moeten ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk impact hebben op onze inwoners. Onze gemeenschap staat altijd op de eerste plaats.

Burgerinitiatief Stop de Torens blijft alle vastgoedprojecten in Knokke-Heist opvolgen. Via onze nieuwsbrief (www.stopdetorens.be) kunnen geïnteresseerde Knokkenaars op de hoogte blijven.

 

 

Onze doelstellingen

 1. Behoud van het unieke karakter en de charme van Knokke-Heist:
  We streven naar een harmonieus evenwicht tussen hoogbouw en laagbouw, waarbij het specifieke karakter van Knokke-Heist behouden blijft.

 2. Groene en ecologische duurzaamheid:
  Onze inspanningen richten zich op het beschermen van het Zwin, het vogelreservaat, het bevorderen van groene mobiliteit en het behouden van de natuurlijke schoonheid van strand en zee.

 3. Diverse mobiliteit:
  We willen mobiliteit in al zijn vormen behouden, of het nu te voet, met de fiets of met de auto is, om de toegankelijkheid van onze stad te waarborgen.

 4. Behoud en ontwikkeling van sportfaciliteiten:
  Sport heeft een centrale plaats in onze gemeenschap. We streven ernaar om bestaande
  sportfaciliteiten te behouden en nieuwe te ontwikkelen, variërend van zeilen en fietsen tot tennis, golf en bowlen.

 5. Bescherming van lokale economie:
  We zetten ons in voor het welzijn van lokale handelaars, die essentieel zijn voor het karakter en de levendigheid van onze stad.

 

 

Bereikte doelen

  1. Opheffing vista en hoogbouwnota:
   Onze inspanningen hebben geleid tot de opheffing van de Vista- en Hoogbouwnota.

  2. Lopende politieke audit:
   Een lopende audit op verschillende politici, om transparantie en verantwoordelijkheid te waarborgen.

  3. Media-aandacht:
   Meer dan 200 artikelen zijn verschenen in nationale, regionale en lokale media, waardoor onze zaak de aandacht krijgt die het verdient.

  4. Reportage van Pano (VRT):
   Onze boodschap heeft de nationale televisie bereikt via een Pano-reportage op 29 november 2023, die de invloed van bouwpromotoren in Knokke-Heist belicht.


   

   

Jouw steun komt van pas!

Houd mij op de hoogte van STOP DE TORENS

Over Stop de torens

Over Stop de torens

Als burgerinitiatief strijdt Stop de Torens voor het behoud van het authentieke stadslandschap van...