Pano rapportage: Knokke(n) om vastgoed

23 nov 2023

Pano rapportage: knokke(n) om vastgoed

Knokke-Heist staat al jaren bekend als Vlaanderens meest mondaine gemeente, maar de schijn van luxe verbergt een groeiend politiek en maatschappelijk ongenoegen. De laatste maanden is er veel onrust ontstaan binnen de lokale politiek, terwijl ook protesten tegen de bouw van een groot golfterrein de kop opsteken.

Een vernietigende audit bracht al eerder schaduw over de gemeente, waarin voormalig schepen Kris Demeyere expliciet werd genoemd. En recentelijk zorgde het ontslag van burgemeester Piet De Groote, de opvolger van de iconische wijlen Leopold Lippens, voor nog meer beroering. Manu Desutter, die in de jaren ’70 zes jaar burgemeester was, is duidelijk in zijn oordeel: “Er is te veel geluisterd naar de vastgoedsector en te weinig naar het algemeen belang.”

In het programma Pano worden enkele van de grootste vastgoedprojecten in Knokke-Heist onder de loep genomen. In Heist, bijvoorbeeld, hebben bouwwerken schade veroorzaakt aan maar liefst 40 woningen. Een tachtigjarige inwoner verwoordt het ongenoegen treffend: “Het is door al dat rijk volk dat hier appartementen wil zetten, en de gewone man moet daarvoor boeten.”

Hoe diep de verstrengeling van vastgoed en lokale politiek in Knokke-Heist reikt, blijft een belangrijke vraag, vooral nu het debat over de toekomst van de gemeente steeds verder oplaait. 

Bron:  (2023, 23 November). Knokke(n) om vastgoed. VRT.

 

Houd mij op de hoogte van STOP DE TORENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.