Projectontwikkelaar stelt omstreden bouwproject in Knokke-Heist voor

15 apr 2024

Projectontwikkelaar stelt omstreden bouwproject in Knokke-Heist voor, maar stuit op protest “Overtuigd dat project woondroom van tientallen gezinnen kan waarmaken”

Projectontwikkelaar ION heeft plannen gepresenteerd voor een nieuwbouwproject aan de Heistlaan in Knokke-Heist, bestaande uit 117 appartementen. Van deze appartementen zou 40% bestemd zijn voor betaalbaar wonen, wat voornamelijk gericht is op jonge gezinnen met een band met de gemeente. Desondanks stuit het project op weerstand vanuit de buurt, met name van het actiecomité ‘SOS Heist aan Zee’, dat zich zorgen maakt over de impact van het project op de omgeving.

De eerste plannen voor de ontwikkeling van deze locatie werden eind 2022 al eens ingediend, maar trokken veel protest aan van buurtbewoners. De bezwaren richtten zich vooral op de hoogte en de dichtheid van de geplande gebouwen. Hierop besloot ION de oorspronkelijke vergunningsaanvraag in te trekken en het ontwerp aan te passen, rekening houdend met de feedback van de buurt en de gemeente. Het herzien van het ontwerp bleek volgens projectontwikkelaar Boris Parmentier geen eenvoudige opgave, maar ION is erin geslaagd een nieuw plan te presenteren met minder bouwlagen en meer aandacht voor de integratie met de omgeving.

Het vernieuwde ontwerp voor het project, getiteld ‘Heistlaan 130’, omvat zes verschillende gebouwen met in totaal 117 appartementen, variërend van één tot drie slaapkamers. De gebouwen zullen maximaal drie verdiepingen tellen, met een dakvolume, wat een verlaging is ten opzichte van het eerdere ontwerp. De bewoonbare oppervlakte van de appartementen ligt tussen de 60 en 120 vierkante meter. Een belangrijk onderdeel van het plan is de aanleg van een park van 5.000 vierkante meter tussen de gebouwen, met veel groen en wadi’s (natuurlijke wateropvanggebieden). Bovendien wordt er op het akkerland tussen het bouwproject en de nabijgelegen sashul (een duinachtige zandheuvel) een hectare grote publiek toegankelijke boomgaard aangelegd.

Ondanks deze aanpassingen blijft er verzet tegen het project. Het actiecomité ‘SOS Heist aan Zee’, dat al eerder opriep om massaal bezwaar aan te tekenen tegen de oorspronkelijke plannen, blijft van mening dat de impact op Heist en de omgeving te groot is, ondanks de vermindering van het aantal bouwlagen. Zij blijven bezorgd dat het project de leefbaarheid van de buurt zal aantasten.

ION hoopt echter dat het recente informatiemoment, waarin de nieuwe plannen werden toegelicht aan de buurt, meer duidelijkheid heeft gebracht over het project, met name over het aspect van betaalbaar wonen. In overleg met de gemeente Knokke-Heist is besloten dat vier op de tien appartementen speciaal zullen worden voorbehouden voor betaalbaar wonen. Jonge gezinnen met een directe band met de gemeente krijgen voorrang bij de aankoop van deze woningen tegen een lagere prijs. In totaal zijn er 47 van deze betaalbare appartementen beschikbaar.

Volgens Boris Parmentier, projectontwikkelaar bij ION, is er in Knokke-Heist een grote behoefte aan betaalbare woningen, en wacht een groot aantal gezinnen al geruime tijd op een geschikte nieuwbouwoplossing in hun eigen gemeente. Parmentier is ervan overtuigd dat het project van ION kan bijdragen aan het vervullen van de woondromen van tientallen gezinnen in Knokke-Heist.

 

Bron: Mathias Mariën (2024, 15 april). Projectontwikkelaar stelt omstreden bouwproject in Knokke-Heist voor, maar stuit op protest: “Overtuigd dat project woondroom van tientallen gezinnen kan waarmaken”. Het Laatste Nieuws. https://www.hln.be/knokke-heist/projectontwikkelaar-stelt-omstreden-bouwproject-in-knokke-heist-voor-maar-stuit-op-protest-overtuigd-dat-project-woondroom-van-tientallen-gezinnen-kan-waarmaken~ae95ee06/ 

 

 

Houd mij op de hoogte van STOP DE TORENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.